Klinisch Review Symposium

×

Waarschuwingsbericht

Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

Klinisch Review Symposium

Het eerstvolgende Klinisch Review Symposium zal plaatsvinden op donderdag 17 november 2022.

Locatie: In den Driehoek, te Utrecht
Verdere details volgen. 


Terugblik 2021

Volgt


Terugblik 2020
Het laatste Klinisch Review Symposium vond plaats op donderdag 19 november 2020 in de vorm van een webinar van 15.30 - 17.00 uur.
Het onderwerp van deze editie was: COVID-19 en donatie en transplantatie in Nederland. De belangrijkste onderwerpen die werden behandeld: 

COVID-19 en

  • Invloed op donatie en transplantatie in Nederland
  • Lessons learned en toekomst perspectief
  • Uitdagingen intensive care
  • Ethische dilemma’s
  • Psychologische aspecten
  • Interactieve discussie

Hier vindt u ter informatiehet volledige programma. Het Klinisch Review Symposium is dit keer in samenwerking met de Medisch Ethische Commissie en de Young Professionals binnen de NTV.
 


Terugblik 2019
Het Klinisch Review Symposium heeft plaats gevonden op 14 november in Paushuize in Utrecht en werd dit jaar bezocht door 75 enthousiaste deelnemers. Thema van het symposium: ‘To do or not to do’.  
Onderwerpen als de rol van etniciteit bij donoren en ontvangers, een lezing van Gurch Randhawa, Director of the Organ Donor and Transplant Research Centre, Luton, UK en de fysieke capaciteit en activiteit voor en na levertransplantatie door Stefan De Smet, wetenschappelijk medewerker, Transplantoux, UZ Leuven kwamen aan bod. 

 


Terugblik 2018
Het Klinisch Review Symposium heeft plaats gevonden op 15 november in Paushuize in Utrecht. De 85 deelnemers hebben kunnen luisteren naar presentaties omtrent het thema ‘matchen’. De ochtend was gericht op HLA matching, waarbij oa. de buitenlandse gasten Prof. Peter Nickerson van de universiteit van Manitoba (foto) en Prof. Vasilis Kosmoliaptsis van de universiteit van Cambridge tot de sprekers behoorden. De middag richtte zich op gecombineerde transplantaties en op pancreas en DCD harttransplantatie.

Foto KRS 2018.jpg Foto Nickerson KRS 2018.JPG


 

Actueel

Bericht NTS: 25 jaar Nederlandse Transplantatie Stichting

De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) bestaat dit jaar 25 jaar. In 1997 werd de Nederlandse Transplantatie Stichting opgericht als gevolg van de invoering van de Wet op de orgaandonatie. De stichting zet zich dus reeds 25 jaar in voor patiënten die een orgaan of weefsel nodig hebben.

Wat we hebben bereikt, danken we vooral aan samenwerking. Samen met u hebben we gebouwd aan een sterke keten die veel betekent. Een keten waarin de NTS de verbindende schakel vormt. Noteer één hoogtepunt nu al in uw agenda: donderdag 30 juni 2022. Deze middag bent u welkom om met ons te proosten op de goede samenwerking. Nadere informatie over aanmelding en het programma volgt.
 
We kijken uit naar een mooi jubileumjaar waarin we gezamenlijk terugblikken, maar ook vooruitkijken en voortbouwen op wat we hebben neergezet!

Hartelijke groet,
Bernadette Haase, directeur NTS

Afbeelding NTS 25 jaar - juist.JPG


‘Dat bepaal je zelf’, een boek van Menno Loos over het proces dat vanuit een burgerinitiatief geleid heeft tot de nieuwe Donorwet is uitgebracht.

Menno Loos (1974) is de drijvende kracht achter het burgerinitiatief 2 Miljoen Handtekeningen, en heeft als vrijwillig, onbetaald lobbyist jarenlang gestreden voor een nieuwe Donorwet. Op de website www.datbepaaljezelf.nl is meer informatie over het intrigerende boek te vinden en staat een link om het boek te bestellen. Zeker voor NTV leden zeer de moeite waard.

 


 

Situatie rondom het Coronavirus

Informatie voor transplantatiepatiënten en wachtlijstpatiënten
De mogelijke gevolgen van het coronavirus bij transplantatiepatiënten zijn nog niet duidelijk. Patiënten met afweer onderdrukkende medicatie na een orgaantransplantatie zijn mogelijk extra vatbaar voor de gevolgen van een coronavirusinfectie. Het coronavirus heeft ook invloed op transplantatie procedures. De situatie wijzigt iedere dag. We raden u daarom aan om op onderstaande website van de Nederlandse Transplantatie Stichting te kijken om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van transplantatie.

Voor transplantatiepatiënten: klik hier
Voor wachtlijstpatiënten: klik hier
 


Voor nierpatiënten, dialysepatiënten en niertransplantatiepatiënten is informatie over het coronavirus te vinden op de site van Nieren.nl: klik hier

Hier kunt u de webinar Coronavirus en niertransplantatie bekijken. 
 

 


Informatie voor transplantatieprofessionals
Voor transplantatieprofessionals is informatie over het coronavirus te vinden op: https://www.transplantatiestichting.nl/page/covid-19
Vervoer van organen in binnen- en buitenland: https://www.transplantatiestichting.nl/page/covid-19-vervoer-organen-binnen-en-buitenland
Het RIVM heeft een richtlijn opgesteld hoe te handelen bij een patiënt met (verdenking op) COVID-19: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19

 


 

LUMC e-book 'Nierdonatie bij leven'
Datum plaatsing: 3 maart 2020

Als transplantatieteam van het LUMC Transplantatie Centrum beseffen wij dat het besluit om een nier af te staan niet eenvoudig wordt genomen en dat er veel vragen zijn. Het is ons doel om mensen die overwegen hun nier af te staan zo goed mogelijk te informeren.
Om de informatie laagdrempelig beschikbaar te maken hebben we het e-book ‘Nierdonatie bij leven’ gemaakt. Het e-book bevat ervaringsverhalen van en voor (toekomstige) donoren en hun omgeving. Het is vrijblijvend hier te downloaden en te delen.


DKTSG Young Investigator Reisbeurs
Datum plaatsing: 10 september 2019

De vorig jaar opgerichte Dutch Kidney Transplant Study Group stelt jaarlijks een studentenbeurs beschikbaar van €500,- voor het bezoeken van een internationaal congres op het gebied van (nier)transplantatie. Aanvragen voor deze beurs kunnen worden ingediend bij het secretariaat van de DKSTG t.a.v. de penningmeester. (info@niertransplantatieonderzoek.nl)