Klinisch Review Symposium

×

Waarschuwingsbericht

Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

Klinisch Review Symposium

Het eerstvolgende Klinisch Review Symposium zal plaatsvinden op donderdag 19 november 2020 in de vorm van een webinar van 15.30 - 17.00 uur. Het onderwerp van deze editie is: COVID-19 en donatie en transplantatie in Nederland. De belangrijkste onderwerpen die zullen worden behandeld zijn: 

COVID-19 en

  • Invloed op donatie en transplantatie in Nederland
  • Lessons learned en toekomst perspectief
  • Uitdagingen intensive care
  • Ethische dilemma’s
  • Psychologische aspecten
  • Interactieve discussie

Hier vindt u het volledige programma. Het Klinisch Review Symposium is dit keer in samenwerking met de Medisch Ethische Commissie en de Young Professionals binnen de NTV.

U kunt zich hier inschrijven. 
 


Terugblik 2019
Het Klinisch Review Symposium heeft plaats gevonden op 14 november in Paushuize in Utrecht en werd dit jaar bezocht door 75 enthousiaste deelnemers. Thema van het symposium: ‘To do or not to do’.  
Onderwerpen als de rol van etniciteit bij donoren en ontvangers, een lezing van Gurch Randhawa, Director of the Organ Donor and Transplant Research Centre, Luton, UK en de fysieke capaciteit en activiteit voor en na levertransplantatie door Stefan De Smet, wetenschappelijk medewerker, Transplantoux, UZ Leuven kwamen aan bod. 

 


Terugblik 2018
Het Klinisch Review Symposium heeft plaats gevonden op 15 november in Paushuize in Utrecht. De 85 deelnemers hebben kunnen luisteren naar presentaties omtrent het thema ‘matchen’. De ochtend was gericht op HLA matching, waarbij oa. de buitenlandse gasten Prof. Peter Nickerson van de universiteit van Manitoba (foto) en Prof. Vasilis Kosmoliaptsis van de universiteit van Cambridge tot de sprekers behoorden. De middag richtte zich op gecombineerde transplantaties en op pancreas en DCD harttransplantatie.

Foto KRS 2018.jpg Foto Nickerson KRS 2018.JPG


 

Agenda

   
10-11 december 2020   LWTV Astellas Workshop - uitgesteld
3-4 maart 2021   Bootcongres 2021
   

Actueel

In memoriam Dr. h.c. Adam M. Tegzess

Recent is Adam Tegzess overleden. Adam Tegzess was een pionier op het gebied van de niertransplantatie en heeft een zeer belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het Groningse niertransplantatie programma. Een prachtig memoriam van deze markante transplantatie arts geschreven door Jaap Homan van der Heide kunt u hier nalezen.


Situatie rondom het Coronavirus

Informatie voor transplantatiepatiënten en wachtlijstpatiënten
De mogelijke gevolgen van het coronavirus bij transplantatiepatiënten zijn nog niet duidelijk. Patiënten met afweer onderdrukkende medicatie na een orgaantransplantatie zijn mogelijk extra vatbaar voor de gevolgen van een coronavirusinfectie. Het coronavirus heeft ook invloed op transplantatie procedures. De situatie wijzigt iedere dag. We raden u daarom aan om op onderstaande website van de Nederlandse Transplantatie Stichting te kijken om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van transplantatie.

Voor transplantatiepatiënten: klik hier
Voor wachtlijstpatiënten: klik hier
 


Voor nierpatiënten, dialysepatiënten en niertransplantatiepatiënten is informatie over het coronavirus te vinden op de site van Nieren.nl: klik hier

Hier kunt u de webinar Coronavirus en niertransplantatie bekijken. 

 


Informatie voor transplantatieprofessionals
Voor transplantatieprofessionals is informatie over het coronavirus te vinden op: https://www.transplantatiestichting.nl/page/covid-19
Vervoer van organen in binnen- en buitenland: https://www.transplantatiestichting.nl/page/covid-19-vervoer-organen-binnen-en-buitenland
Het RIVM heeft een richtlijn opgesteld hoe te handelen bij een patiënt met (verdenking op) COVID-19: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19

 


 

LUMC e-book 'Nierdonatie bij leven'
Datum plaatsing: 3 maart 2020

Als transplantatieteam van het LUMC Transplantatie Centrum beseffen wij dat het besluit om een nier af te staan niet eenvoudig wordt genomen en dat er veel vragen zijn. Het is ons doel om mensen die overwegen hun nier af te staan zo goed mogelijk te informeren.
Om de informatie laagdrempelig beschikbaar te maken hebben we het e-book ‘Nierdonatie bij leven’ gemaakt. Het e-book bevat ervaringsverhalen van en voor (toekomstige) donoren en hun omgeving. Het is vrijblijvend hier te downloaden en te delen.


DKTSG Young Investigator Reisbeurs
Datum plaatsing: 10 september 2019

De vorig jaar opgerichte Dutch Kidney Transplant Study Group stelt jaarlijks een studentenbeurs beschikbaar van €500,- voor het bezoeken van een internationaal congres op het gebied van (nier)transplantatie. Aanvragen voor deze beurs kunnen worden ingediend bij het secretariaat van de DKSTG t.a.v. de penningmeester. (info@niertransplantatieonderzoek.nl)