Call for abstracts Bootcongres 2023

Datum plaatsing: 10 november 2022

De voorbereidingen voor het komende Bootcongres, dat wordt gehouden op woensdag 14 en donderdag 15 juni 2023 zijn inmiddels van start gegaan. Dit keer zal het wetenschappelijk voorjaarscongres plaatsvinden in Groningen, georganiseerd door het UMC Groningen Transplantatiecentrum (GTC). Het GTC ziet er zeer naar uit om iedereen in juni 2023 te mogen ontvangen.

Vanaf vandaag kunt u abstracts insturen!

De abstractmodule is geopend tot woensdag 1 februari a.s. (10.00 uur). We hopen dat u massaal hoge kwaliteit abstracts instuurt! Abstracts dienen in het Engels ingediend te worden, verpleegkundige abstracts desgewenst ook in het Nederlands. Wij willen vooral de leden van de LWTV van harte aanmoedigen om abstracts voor het congres in te sturen! Inzending van verpleegkundig onderzoek is uitermate belangrijk en wordt door ons zeer op prijs gesteld.

Dien hier uw abstract in

We verwachten het programma van het Bootcongres half maart rond te hebben, maar zullen voor die tijd zeker een tipje van de sluier oplichten. De congresregistratie zal begin december worden geopend.

Organisatiecommissie UMCG

Bericht NTS: 25 jaar Nederlandse Transplantatie Stichting

Datum plaatsing: 13 april 2022

De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) bestaat dit jaar 25 jaar. In 1997 werd de Nederlandse Transplantatie Stichting opgericht als gevolg van de invoering van de Wet op de orgaandonatie. De stichting zet zich dus reeds 25 jaar in voor patiënten die een orgaan of weefsel nodig hebben.

Wat we hebben bereikt, danken we vooral aan samenwerking. Samen met u hebben we gebouwd aan een sterke keten die veel betekent. Een keten waarin de NTS de verbindende schakel vormt. Noteer één hoogtepunt nu al in uw agenda: donderdag 30 juni 2022. Deze middag bent u welkom om met ons te proosten op de goede samenwerking. Nadere informatie over aanmelding en het programma volgt.

We kijken uit naar een mooi jubileumjaar waarin we gezamenlijk terugblikken, maar ook vooruitkijken en voortbouwen op wat we hebben neergezet!

Hartelijke groet,
Bernadette Haase, directeur NTS

NEMO Donordier-event 7 november 2021

Datum plaatsing: 8 oktober 2021

Op 7 november organiseert NEMO kennislink het grote Donordier-event, waarin de discussie over het gebruik van organen opgegroeid in dieren voor transplantatie centraal staat. Er wordt afgetrapt met een Q&A van Lucas De Man, kunstenaar. Hij geeft een interactieve lezing over nut en noodzaak van dialoog in een complexe wereld.

In aanloop naar het event publiceert NEMO elke week een nieuwe Q&A met een van de sprekers van het event:

• 14 oktober Bernice Bovenkerk, dierenethicus (WUR): Hoe nemen we het belang van het dier mee in dit gesprek?

• 21 oktober Ian Alwayn, transplantatiechirurg LUMC: Hoe zou dit kunnen werken, wat zijn de haken en ogen?

• 28 oktober Eva Cleven, presentatie en moderator

• 1 nov Eline Bunnik, medisch ethicus Erasmus MC: bijdrage tijdens dialoog en geeft een reflectie op de dialoog.

Meer informatie en mogelijkheid tot aanmelden vindt u op de website.

Het event kan ook online bijgewoond worden.

‘Dat bepaal je zelf’, boek van Menno Loos is uitgebracht.

Datum plaatsing: 17 februari 2021

‘Dat bepaal je zelf’, een boek van Menno Loos over het proces dat vanuit een burgerinitiatief geleid heeft tot de nieuwe Donorwet is uitgebracht.

Menno Loos (1974) is de drijvende kracht achter het burgerinitiatief 2 Miljoen Handtekeningen, en heeft als vrijwillig, onbetaald lobbyist jarenlang gestreden voor een nieuwe Donorwet. Op de website www.datbepaaljezelf.nl is meer informatie over het intrigerende boek te vinden en staat een link om het boek te bestellen. Zeker voor NTV leden zeer de moeite waard.

UMCG boek ‘Van leren overleven naar leren overleven. Vijftig jaar transplantatiegeneeskunde in het UMCG’

Datum plaatsing: 21 januari 2021

Van leren overleven naar leren over leven biedt een overzicht van ruim 50 jaar toonaangevende klinische zorg en navenant onderzoek met de kenmerkende elementen van de transplantatiegeneeskunde in Groningen. In dit boek wordt duidelijk dat orgaandonatie en transplantatie onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Tevens wordt het belang van de transplantatiegeneeskunde voor de patiënt en de samenleving toegelicht.

Voor meer informatie klik hier

ESOT Congress 2021 – Submit your abstract and receive a prestigious award!

Datum plaatsing: 12 januari 2021

29 August – 1 September 2021, in-person (Milan) and online
To recognise incredible work, research and collaboration in our field, a number of awards are available during the ESOT Congress.

Submit your abstract to qualify for The Leonardo Da Vinci Transplant Research Innovation Award, which is the most prestigious scientific award at the congress. Two winners are selected – one for clinical research and one for basic or translational science – and will each receive a 10,000 EUR prize and an invitation to submit a peer-reviewed article to Transplant International.

In addition, the Stronger Together PRO Award recognises collaborative work within institutions. The award is presented to the group of abstracts submitted by a single organisation with the best average score. The winning institution will receive a 5,000 EUR prize.
A selection of further awards and bursaries are available at ESOT Congress 2021.

Find out more

Prospective submitters should be aware that there is ONE & ONLY submission deadline: 22 February 2021

#ESOTcongress