5000e Niertransplantatie: veranderlijk is de tijd

Datum plaatsing: 4 maart 2024

Vol trots willen wij u laten weten dat op dinsdag 23 januari 2024 de 5000ste niertransplantatie in het UMCG heeft plaatsgevonden!

5000 patiënten die een nieuwe nier kregen via het postmortale- of levende donorprogramma, dat kunnen we uiteraard niet zomaar voorbij laten gaan.

Graag willen wij u dan ook namens het Niertransplantatie team van het UMCG van harte uitnodigen voor een symposium op vrijdagmiddag 22 maart 2024.

Het zal een interactieve middag worden, voor alle mensen die een nier ontvingen of afstonden en voor iedereen uit verschillende disciplines die meehielpen dit prachtige programma op te bouwen, uit te breiden en het tot een succes hebben weten te maken.
Waar het bij aanvang toch enigszins pionieren was, is het huidige programma uitgegroeid tot 1 van de grootste transplantatieprogramma’s van Nederland met bijna 200 niertransplantaties per jaar met hiernaast ongeveer 5 nier- en pancreastransplantaties per jaar.
Er zijn afgelopen jaren veel ontwikkelingen geweest in het transplantatieproces, van de orgaanuitname tot aan de immunosuppressieve medicatie. Tijdens het symposium zal aandacht worden besteed aan deze ontwikkelingen over de tijd, (oud)collegae nefrologie, chirurgie, immunologie, verwijzers en verpleegkundigen komen aan het woord.
Uiteraard zullen ook patiënten aan het woord komen, hierbij staat centraal wat voor impact een niertransplantatie op hun leven heeft gehad.

Kortom, een programma met aandacht voor de samenwerking, zowel op kleinere als grotere schaal maar vooral ook met aandacht voor de patiënt en het onderling uitwisselen van ervaringen en herinneringen over de afgelopen periode.

Voor meer informatie en het volledige programma gaat u naar de website van het Wenkebach: 5000e Niertransplantatie: veranderlijk is de tijd (umcg.nl)

Het staat u vrij om deze uitnodiging door te sturen naar mogelijk geïnteresseerden.

We hopen u, mede namens het Groningen Transplantatie Centrum, op 22 maart te mogen begroeten.

Hartelijke groet,

Programmacommissie/Organisatiecommissie:
Dr. Akin Özyilmaz, hoofd niertransplantatie en internist-nefroloog
Dr. Anoek de Joode, internist-nefroloog
Dr. Bouke Hepkema, medisch immunoloog
Dr. Robert Pol, medisch hoofd transplantatie en orgaandonatie en abdominaal chirurg

Klinisch Review Symposium 2023

Datum plaatsing: 26 oktober 2023

Het Klinisch Review Symposium vond op 16 november 2023 plaats te Utrecht, In De Driehoek.
Het thema was dit jaar “Xenotransplantation“. Hieronder kunt u het programma bekijken.

Download hier het programma (versie 26.10.23)

 

In 2024 zal het Klinisch Review Symposium plaats vinden op donderdag 14 november te Utrecht, in de Driehoek.
Meer informatie volgt.

Inschrijving Bootcongres 2024 geopend!

Datum plaatsing: 17 oktober 2023

De inschrijving voor het komende Bootcongres, dat wordt gehouden op woensdag 6 en donderdag 7 maart 2024, is geopend. Het wetenschappelijk voorjaarscongres zal plaatsvinden in Utrecht, georganiseerd door het UMC Utrecht. Het UMC Utrecht ziet er zeer naar uit om iedereen in maart 2024 te mogen ontvangen.

U kunt zich vanaf vandaag inschrijven!

Leden van de NTV hebben op 17 oktober 2023 per e-mail een persoonlijke link ontvangen, waarmee zij zich voor het Bootcongres kunnen registreren.
Ook niet leden zijn van harte welkom, zij kunnen zich inschrijven via deze link. Er geldt een voorinschrijvingstarief tot 15 januari 2024.

We verwachten het programma half december rond te hebben, maar zullen voor die tijd zeker een tipje van de sluier oplichten.

Organisatiecommissie UMC Utrecht

Young Professionals dag 2023

Datum plaatsing: 28 september 2023

Op vrijdag 1 december 2023 vond de jaarlijkse Young Professionals Netwerkdag weer plaats!

Waar?
Atelier300c in Amersfoort

Wanneer?
Vrijdag 1 december van 09.00-18.00u.

Wat?
Het thema van dit jaar was ‘Transplantatie in de media’.
Tijdens de dag gingen we in gesprek met en hoorde we de ervaringen van sprekers met ruime ervaring in de media. Dit jaar stond er weer een gevarieerd programma met:

 • Wanda de Kanter, longarts: won twee keer de Vrouw in de Media Award voor haar publiek gevecht tegen longkanker.
 • Diederik Gommers, intensivist: werd tijdens de COVID-19 pandemie plots een Bekende Nederlander als gezicht van de zorg in talkshows en andere media.
 • Dokter Media: biedt sinds 2016 nuance en duiding bij medisch nieuws.
 • Dennis Hesselink, internist-nefroloog:  schreef het boek ‘Verbindingslijnen. Tatoeage voor een nieuw leven’ over gedeelde tatoeages tussen living nierdonoren en -ontvangers.
 • Esther-Clair Sasabone, radio- en theatermaker: bekend als een van de potentiële ontvangers van een nier in ‘De Grote Donorshow’.

 

Call for abstracts Bootcongres 2024

Datum plaatsing: 21 september 2023

De voorbereidingen voor het komende Bootcongres, dat wordt gehouden op woensdag 6 en donderdag 7 maart 2024, zijn inmiddels van start gegaan. Dit keer zal het wetenschappelijk voorjaarscongres plaatsvinden in Utrecht, georganiseerd door het UMC Utrecht. Het UMC Utrecht ziet er zeer naar uit om iedereen in maart 2024 te mogen ontvangen.

Vanaf vandaag kunt u abstracts insturen!

De abstractmodule is geopend tot maandag 20 november a.s. (00.00 uur). We hopen dat u massaal uw abstracts instuurt. Abstracts dienen in het Engels ingediend te worden, verpleegkundige abstracts desgewenst ook in het Nederlands. Wij willen vooral de leden van de LWTZ van harte aanmoedigen om abstracts voor het congres in te sturen! Inzending van verpleegkundig onderzoek is uitermate belangrijk en wordt door ons zeer op prijs gesteld.

Dien hier uw abstract in

We verwachten het programma van het Bootcongres half december rond te hebben, maar zullen voor die tijd zeker een tipje van de sluier oplichten. De congresregistratie zal begin oktober worden geopend.

Organisatiecommissie UMC Utrecht

VBHC Prize Event 2023

Datum plaatsing: 10 februari 2023

De Value-Based Health Prize is een prijs die baanbrekende initiatieven in de zorg erkent, ondersteunt en toejuicht. Er word gekeken naar projecten die op een nieuwe manier van waarde zijn voor patiënten op het gebied van resultaat, kosten en contact. Ieder jaar wordt aan het beste initiatief de VBHC Prize toegekend. Een prestigieuze prijs die het gekozen initiatief op meerdere manieren een boost geeft. Dit jaar zal de uitreiking plaatsvinden op 10 mei 2023.

Uw project kan hier worden ingediend t/m 20 februari a.s.
In dit filmpje ziet u een indruk van de uitreiking van vorig jaar.

Why apply for the VBHC Prize 2023?

 • Raise your initiative to the next level by receiving feedback from a jury of international VBHC experts, among whom are Prof. Robert Kaplan, PhD, Christina Åkerman, MD, PhD, Prof. Leonard H. Friedman, PhD , Prof. Federico Lega, PhD, Dr. Jens Deerberg-Wittram.
 • Obtain international recognition as a leading and inspiring initiative that creates excellent patient value.
 • Give your initiative a boost through exposure to >400.000 healthcare professionals worldwide.
 • Network with VBHC pioneers and be part of the growing international VBHC community.
 • The winner of the 10th VBHC Prize gets the opportunity to place an exclusive article in the Value-Based Health Care Thinkers Magazine. This magazine has a reach of >100.000 views in health care. On top of that, a video of the winner will be posted on VBHC TV.
 • Be at the center of healthcare innovation and celebrate the successes of delivering true patient value.