Young Professionals dag 2023

Datum plaatsing: 28 september 2023

Op vrijdag 1 december 2023 vindt de jaarlijkse Young Professionals Netwerkdag weer plaats!

Waar?
Atelier300c in Amersfoort

Wanneer?
Vrijdag 1 december van 09.00-18.00u.

Wat?
Het thema van dit jaar is ‘Transplantatie in de media’.
Tijdens de dag gaan we in gesprek met en horen we de ervaringen van sprekers met ruime ervaring in de media. Dit jaar staat er weer een gevarieerd programma met:

 • Wanda de Kanter, longarts: won twee keer de Vrouw in de Media Award voor haar publiek gevecht tegen longkanker.
 • Diederik Gommers, intensivist: werd tijdens de COVID-19 pandemie plots een Bekende Nederlander als gezicht van de zorg in talkshows en andere media.
 • Dokter Media: biedt sinds 2016 nuance en duiding bij medisch nieuws.
 • Dennis Hesselink, internist-nefroloog:  schreef het boek ‘Verbindingslijnen. Tatoeage voor een nieuw leven’ over gedeelde tatoeages tussen living nierdonoren en -ontvangers.
 • Esther-Clair Sasabone, radio- en theatermaker: bekend als een van de potentiële ontvangers van een nier in ‘De Grote Donorshow’.

Vanaf vandaag kunt u zich inschrijven via deze link.

Call for abstracts Bootcongres 2024

Datum plaatsing: 21 september 2023

De voorbereidingen voor het komende Bootcongres, dat wordt gehouden op woensdag 6 en donderdag 7 maart 2024, zijn inmiddels van start gegaan. Dit keer zal het wetenschappelijk voorjaarscongres plaatsvinden in Utrecht, georganiseerd door het UMC Utrecht. Het UMC Utrecht ziet er zeer naar uit om iedereen in maart 2024 te mogen ontvangen.

Vanaf vandaag kunt u abstracts insturen!

De abstractmodule is geopend tot maandag 20 november a.s. (00.00 uur). We hopen dat u massaal uw abstracts instuurt. Abstracts dienen in het Engels ingediend te worden, verpleegkundige abstracts desgewenst ook in het Nederlands. Wij willen vooral de leden van de LWTZ van harte aanmoedigen om abstracts voor het congres in te sturen! Inzending van verpleegkundig onderzoek is uitermate belangrijk en wordt door ons zeer op prijs gesteld.

Dien hier uw abstract in

We verwachten het programma van het Bootcongres half december rond te hebben, maar zullen voor die tijd zeker een tipje van de sluier oplichten. De congresregistratie zal begin oktober worden geopend.

Organisatiecommissie UMC Utrecht

VBHC Prize Event 2023

Datum plaatsing: 10 februari 2023

De Value-Based Health Prize is een prijs die baanbrekende initiatieven in de zorg erkent, ondersteunt en toejuicht. Er word gekeken naar projecten die op een nieuwe manier van waarde zijn voor patiënten op het gebied van resultaat, kosten en contact. Ieder jaar wordt aan het beste initiatief de VBHC Prize toegekend. Een prestigieuze prijs die het gekozen initiatief op meerdere manieren een boost geeft. Dit jaar zal de uitreiking plaatsvinden op 10 mei 2023.

Uw project kan hier worden ingediend t/m 20 februari a.s.
In dit filmpje ziet u een indruk van de uitreiking van vorig jaar.

Why apply for the VBHC Prize 2023?

 • Raise your initiative to the next level by receiving feedback from a jury of international VBHC experts, among whom are Prof. Robert Kaplan, PhD, Christina Åkerman, MD, PhD, Prof. Leonard H. Friedman, PhD , Prof. Federico Lega, PhD, Dr. Jens Deerberg-Wittram.
 • Obtain international recognition as a leading and inspiring initiative that creates excellent patient value.
 • Give your initiative a boost through exposure to >400.000 healthcare professionals worldwide.
 • Network with VBHC pioneers and be part of the growing international VBHC community.
 • The winner of the 10th VBHC Prize gets the opportunity to place an exclusive article in the Value-Based Health Care Thinkers Magazine. This magazine has a reach of >100.000 views in health care. On top of that, a video of the winner will be posted on VBHC TV.
 • Be at the center of healthcare innovation and celebrate the successes of delivering true patient value.

Bericht NTS: 25 jaar Nederlandse Transplantatie Stichting

Datum plaatsing: 13 april 2022

De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) bestaat dit jaar 25 jaar. In 1997 werd de Nederlandse Transplantatie Stichting opgericht als gevolg van de invoering van de Wet op de orgaandonatie. De stichting zet zich dus reeds 25 jaar in voor patiënten die een orgaan of weefsel nodig hebben.

Wat we hebben bereikt, danken we vooral aan samenwerking. Samen met u hebben we gebouwd aan een sterke keten die veel betekent. Een keten waarin de NTS de verbindende schakel vormt. Noteer één hoogtepunt nu al in uw agenda: donderdag 30 juni 2022. Deze middag bent u welkom om met ons te proosten op de goede samenwerking. Nadere informatie over aanmelding en het programma volgt.

We kijken uit naar een mooi jubileumjaar waarin we gezamenlijk terugblikken, maar ook vooruitkijken en voortbouwen op wat we hebben neergezet!

Hartelijke groet,
Bernadette Haase, directeur NTS

NEMO Donordier-event 7 november 2021

Datum plaatsing: 8 oktober 2021

Op 7 november organiseert NEMO kennislink het grote Donordier-event, waarin de discussie over het gebruik van organen opgegroeid in dieren voor transplantatie centraal staat. Er wordt afgetrapt met een Q&A van Lucas De Man, kunstenaar. Hij geeft een interactieve lezing over nut en noodzaak van dialoog in een complexe wereld.

In aanloop naar het event publiceert NEMO elke week een nieuwe Q&A met een van de sprekers van het event:

• 14 oktober Bernice Bovenkerk, dierenethicus (WUR): Hoe nemen we het belang van het dier mee in dit gesprek?

• 21 oktober Ian Alwayn, transplantatiechirurg LUMC: Hoe zou dit kunnen werken, wat zijn de haken en ogen?

• 28 oktober Eva Cleven, presentatie en moderator

• 1 nov Eline Bunnik, medisch ethicus Erasmus MC: bijdrage tijdens dialoog en geeft een reflectie op de dialoog.

Meer informatie en mogelijkheid tot aanmelden vindt u op de website.

Het event kan ook online bijgewoond worden.

‘Dat bepaal je zelf’, boek van Menno Loos is uitgebracht.

Datum plaatsing: 17 februari 2021

‘Dat bepaal je zelf’, een boek van Menno Loos over het proces dat vanuit een burgerinitiatief geleid heeft tot de nieuwe Donorwet is uitgebracht.

Menno Loos (1974) is de drijvende kracht achter het burgerinitiatief 2 Miljoen Handtekeningen, en heeft als vrijwillig, onbetaald lobbyist jarenlang gestreden voor een nieuwe Donorwet. Op de website www.datbepaaljezelf.nl is meer informatie over het intrigerende boek te vinden en staat een link om het boek te bestellen. Zeker voor NTV leden zeer de moeite waard.