Chiesi-prijs Beste Idee in Transplantatie

Chiesi-prijs voor het beste idee in transplantatie

Briljante ideeën behoeven meestal een steuntje in de rug om daadwerkelijk uitgevoerd te kunnen worden. Talenten zitten vol met ideeën, maar hebben soms niet de mogelijkheden om pilots uit te voeren om de haalbaarheid van deze ideeën te onderzoeken. In samenwerking met onze sponsor Chiesi stelt de NTV daarom vanaf 2019 jaarlijks een prijs beschikbaar van € 5.000,- voor ‘het beste idee in transplantatie’ van een talent.

Doel
Het doel van deze prijs is om de eerste stap te zetten in het onderzoek naar een innovatief idee op het gebied van transplantatiegeneeskunde.

Doelgroep
De subsidie is bedoeld voor NTV leden verbonden aan een onderzoeksinstelling of ziekenhuis.

Voorbeelden

Ideeën die in aanmerking komen voor de prijs kunnen van alles zijn; ideeën met betrekking tot verbeterde zorg voor transplantatie patiënten, basaal wetenschappelijke ideeën, psychosociale ideeën, chirurgische innovaties, organisatorische verbeteringen, etc.

Voorwaarden en aanvraagprocedure 

 • De aanvraag is voor het uitvoeren van een (pilot) studie naar ‘het beste idee in transplantatie’
 • Het onderzoek wordt uitgevoerd op een Nederlands transplantatie centrum of andere onderzoeksinstelling of ziekenhuis
 • De subsidie is uitsluitend bedoeld voor NTV-leden (minimaal 1 jaar lid).
 • De aanvraag met onderbouwing, een kostenraming en een CV worden schriftelijk vóór 1 februari ingediend bij het bestuur voorafgaand aan het Bootcongres: secretariaat@transplantatievereniging.nl (de omschrijving dient maximaal 1 A4 lang te zijn. De kostenraming en CV dienen los te worden bijgevoegd).
 • Voorselectie van kandidaten vindt plaats binnen de ‘Chiesi best idee commissie’
 • Gekozen kandidaten worden vooraf op de hoogte gesteld door het secretariaat NTV en gevraagd een pitch over hun idee te houden tijdens het Bootcongres
 • Het publiek kiest de uiteindelijke winnaar
 • Agenda

  9 oktober 2019 LWTV Dagsymposium
  18 oktober 2019 Young Professionals Netwerkdag
  14 november 2019 Klinisch Review Symposium
  21 november 2019 MEC symposium
  27 november 2019 HLA educatiedag
  4-5 maart 2020 Bootcongres

   

  Actueel

  NVN benoemt nieuwe directeur
  Datum plaatsing: 26 juni 2019

  Marja Ho-Dac-Pannekeet (52) is per 1 september 2019 de nieuwe directeur van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN). Zij volgt Hans Bart op die de afgelopen 8 jaar NVN-directeur was. Hij heeft veel voor mensen met nierproblemen bereikt. Zo zette hij zich in voor het realiseren van de Nierwijzer (hulpmiddel bij het kiezen voor een passende behandeling), Nieren.nl en de vernieuwde donorwet. Ook wil hij bevorderen dat patiënten en zorgverleners samen en in goed overleg over een passende behandeling beslissen.  

  Marja Ho-Dac heeft als nefroloog en bestuurder een zeer ruime ervaring in de zorg: “Mensen beter laten worden is mijn motto. Daar heb ik ruim 20 jaar aan gewerkt als internist-nefroloog. Beter worden, betekende voor mijn patiënten niet altijd weer helemaal gezond worden, maar ook beter worden in het omgaan met ziekte. Als directeur van de NVN heb ik het gevoel dat de cirkel rond is. Ik keer weer terug naar werk, waarbij ik direct met patiënten en hun naasten te maken heb. Dat voelt goed, want dat is waar het in de zorg uiteindelijk om gaat!”

  Op basis van de wensen en behoeften van de NVN-leden wordt voor het eerst samen met de Nierstichting een meerjarenbeleidsplan opgesteld. Doel van deze gezamenlijke aanpak is: nog beter op nieuwe (zorg)ontwikkelingen inspelen om nog meer verbeteringen voor nierpatiënten mogelijk te maken.


  Call for abstracts en inzendingen Jon van Rood Award Eurotransplant jaarlijks congres

  De deadline voor het indienen van inzendingen voor de Eurotransplant Jon van Rood Award is verlengd tot 30 juni. De deadline voor abstracts is 31 mei.

  Abstract submission

  Jon van Rood Award application
   


  European Diploma in Transplant Medicine 2019
  Datum plaatsing: 8 mei 2019

  We willen u graag herinneren aan het komende examen voor transplantatie-medicijnen dat op 14 september in Kopenhagen wordt gehouden.
  Erkenning van specialisatie in Transplant Medicine wordt steeds aantrekkelijker in heel Europa, met name voor jonge artsen die internationale ervaringen naderen en gericht zijn op uitwisselings- en fellowship-programma's.

  Het Diploma in Transplantation Medicine uniformeert de erkenning van uw specialiteit in transplantatie in heel Europa.

  Inschrijving opent op 15 maart en sluit op 15 juni. Mis deze kans niet!


  Accreditatie ELPAT Congres
  Datum plaatsing: 4 april 2019

  Het 5e ELPAT Congress te Krakow Polen (26-29 april a.s.) heeft accreditatie gekregen van The European Accreditation Council for Continuing Medical Education met 18 Europese CME credits (ECMEC®s). Hierbij treft u het programma aan.


  Debat over Betalen voor organen en bloed, 14 februari 2019
  Datum plaatsing: 1 februari 2019

  Betalen voor organen of bloed voor transplantatiedoeleinden is een behoorlijk radicaal idee. Bijna alle landen in de wereld verbieden het maar de Amerikaanse Mario Macis stelt dat er geen taboe op moeten rusten. In plaats daarvan kunnen we op basis van wetenschappelijk bewijs debatteren over de voors en tegens, de doeltreffendheid en de morele aspecten van vergoedingen aan orgaan- en bloeddonoren.

  De Erasmus Universiteit en Economenberoepsvereniging KVS organiseren op 14 februari in debatcentrum Arminius in Rotterdam een discussie met Mario Macis over dit onderwerp. Mario Macis geeft een lezing op basis van het onderzoek dat hij de afgelopen tien jaar op dit terrein heeft gedaan en dat onder andere in Science en de American Economic Review werd gepubliceerd. De lezing wordt gevolgd door een debat met Denise De Ridder (psychologe Universiteit Utrecht) en Eline Bunnink (Ethica Erasmus MC Rotterdam)

  De avond wordt gemodereerd door Robert Dur, hoogleraar Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en KVS-voorzitter. Meer informatie over de avond en hoe u kunt inschrijven.


   

  E-book: Leven na een transplantatie
  Datum plaatsing: 7 januari 2019

  Het LUMC Transplantatie Centrum heeft in samenwerking met transplantatie patiënten het e-book ‘Leven na een transplantatie’ gemaakt. Het e-book dient als inspiratie en bevat praktische tips en adviezen voor patiënten en hun omgeving. U vindt het e-book via de volgende link: www.lumc.nl/levennaeentransplantatie


  Donorweek 2018
  Datum plaatsing: 26 oktober 2018

  De Donorweek valt dit jaar in de laatste week van oktober, van 29 oktober t/m 2 november. Thema van deze week zal zijn: ‘Orgaandonor worden. Dat doe je voor elkaar.'

  Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zendt rond deze week radio- en tv-spotjes uit.

  Vanaf eind oktober zijn er ook promotiepakketten voor de Donorweek beschikbaar. Je kunt deze echter nu al aanvragen. Het verzenden van de pakketten kan echter pas in de week voorafgaand aan de donorweek. We gaan ons uiterste best doen de aangevraagde materialen op tijd voor de Donorweek te laten bezorgen.
  Alle andere voorlichtingsmaterialen kunnen gewoon worden besteld.


  Opening of the ESOT Grants Programme 2019
  Datum plaatsing: 11 september 2018

  Klik hier voor het subsidie-aanvragen van de ESOT, geopend van 1 september jl. tot en met 31 oktober a.s.

  Er zijn drie subsidiens beschikbaar:
  ESOT Educational Scholarship - 20 scholarships of EUR 1.000 each
  ESOT Study Scholarship - 10 scholarships of EUR 2.000 each
  ESOT Transplant Fellowship - 2 grants of EUR 55.000 each

  Klik hier wanneer u per mail contact wilt opnemen.