5000e Niertransplantatie: veranderlijk is de tijd

Vol trots willen wij u laten weten dat op dinsdag 23 januari 2024 de 5000ste niertransplantatie in het UMCG heeft plaatsgevonden!

5000 patiënten die een nieuwe nier kregen via het postmortale- of levende donorprogramma, dat kunnen we uiteraard niet zomaar voorbij laten gaan.

Graag willen wij u dan ook namens het Niertransplantatie team van het UMCG van harte uitnodigen voor een symposium op vrijdagmiddag 22 maart 2024.

Het zal een interactieve middag worden, voor alle mensen die een nier ontvingen of afstonden en voor iedereen uit verschillende disciplines die meehielpen dit prachtige programma op te bouwen, uit te breiden en het tot een succes hebben weten te maken.
Waar het bij aanvang toch enigszins pionieren was, is het huidige programma uitgegroeid tot 1 van de grootste transplantatieprogramma’s van Nederland met bijna 200 niertransplantaties per jaar met hiernaast ongeveer 5 nier- en pancreastransplantaties per jaar.
Er zijn afgelopen jaren veel ontwikkelingen geweest in het transplantatieproces, van de orgaanuitname tot aan de immunosuppressieve medicatie. Tijdens het symposium zal aandacht worden besteed aan deze ontwikkelingen over de tijd, (oud)collegae nefrologie, chirurgie, immunologie, verwijzers en verpleegkundigen komen aan het woord.
Uiteraard zullen ook patiënten aan het woord komen, hierbij staat centraal wat voor impact een niertransplantatie op hun leven heeft gehad.

Kortom, een programma met aandacht voor de samenwerking, zowel op kleinere als grotere schaal maar vooral ook met aandacht voor de patiënt en het onderling uitwisselen van ervaringen en herinneringen over de afgelopen periode.

Voor meer informatie en het volledige programma gaat u naar de website van het Wenkebach: 5000e Niertransplantatie: veranderlijk is de tijd (umcg.nl)

Het staat u vrij om deze uitnodiging door te sturen naar mogelijk geïnteresseerden.

We hopen u, mede namens het Groningen Transplantatie Centrum, op 22 maart te mogen begroeten.

Hartelijke groet,

Programmacommissie/Organisatiecommissie:
Dr. Akin Özyilmaz, hoofd niertransplantatie en internist-nefroloog
Dr. Anoek de Joode, internist-nefroloog
Dr. Bouke Hepkema, medisch immunoloog
Dr. Robert Pol, medisch hoofd transplantatie en orgaandonatie en abdominaal chirurg