Young Professionals dag

Young Professionals Netwerkdag

Terugblik 5e NTV Young Professional dag 29 oktober 2021

Vrijdag 29 oktober 2021 kon gelukkig na alle Corona maatregelen weer een YP netwerkdag georganiseerd worden in Utrecht. Ditmaal op een nieuwe locatie, het Muntgebouw. Het thema was ‘Practice what you preach; fitheid in het Corona tijdperk’. Onder de deelnemers waren onderzoekers, clinici en transplantatiecoördinatoren uit bijna alle transplantatiecentra van het land. 
We begonnen de dag met een actieve kennismaking, waarna Malou Pheninckx  (één van de hockeysters die goud hadden gewonnen op de Olympische spelen en zelf ook geneeskunde student) in een heel persoonlijk praatje haar ervaringen over fysieke en mentale fitheid deelde. Duidelijk was dat werken in de zorg en wetenschap veel raakvlakken heeft met het beoefenen van topsport.
Vervolgens kregen we uitleg over het wandel- en gezonde leefstijlprogramma voor transplantatiepatiënten; Walk & Talk. Heel leuk om meer te horen over dit mooie initiatief voor de zowel mentale als fysieke fitheid van onze patiënten.
Zelfzorg werd geregeld in de vorm van een heerlijke en uitgebreide lunch. Maar daarna moesten we toch echt actief aan de slag met een workshop ‘Zelfzorg voor de professional’ gegeven door de inspirerende Mia Wessels. Daarbij zochten we onder andere naar onze innerlijke drive om bepaalde dingen wel of juist bewust niet te doen en deelde Mia haar kijk op de moderne geneeskunde. 
Daarop aansluitend besproken we met elkaar de meerwaarde van een coaching traject.  We sloten de dag af met een heus Lagerhuisdebat waarin we elkaar maar ook onszelf weer goed uitdaagde om na te denken en te discussiëren over lastige stellingen met betrekking tot fitheid op het werk.

De dag werd competitief maar zeker ook gezellig afgesloten met een transplantatie pubquiz en borrel!

Groep.jpg Lagerhuis.jpg

PROGRAMMA (FLYER) | PROGRAMMA
Locatie: Muntgebouw, Utrecht

Contact:
congres@transplantatievereniging.nl 
023-5513016


Terugblik vierde NTV Young professional dag 18 oktober 2019

Vrijdag 18 oktober 2019 werd de YP netwerkdag met als thema ‘’Roomser dan de Paus’’ georganiseerd in Utrecht. Onder de deelnemers waren onderzoekers, promovendi en clinici uit bijna alle transplantatiecentra van het land. De dag verliep interactief met na een kennismakingssessie de lezing van Diederik Stapel waarin hij ons stimuleerde om juist roomser dan de Paus te zijn als het om wetenschappelijke integriteit gaat. Daarna prikkelde Frederike Ambagstheer in een lezing over orgaanhandel door met ons te discussiëren over voor- en nadelen van het totaalverbod. ’s Middags legden we elkaar het vuur aan de schenen in een Lagerhuisdebat o.l.v. Bernadette Haasse waarbij stellingen op gebied van allocatie, organisatie en solidariteit aan bod kwamen. Als vooruitblik naar de YP sessie op het bootcongres over ‘’Ballen in de lucht’’, sloten we af met een mindfulness sessie. Dat ook de borrel drukbezocht was maakte deze netwerkdag tot een groot succes!

Collage YPD.jpg


Terugblik derde NTV Young professional dag 19 oktober 2018

Op vrijdag 19 oktober werd de derde NTV young professional dag gehouden in De Zilveren Vosch in Utrecht. Onder de in totaal 22 deelnemers waren onderzoekers, artsen, transplantatie coördinatoren en verpleegkundig specialisten aanwezig afkomstig uit verschillende transplantatie centra in Nederland. Na een actieve kennismaking onder de deelnemers, startte de dag met een inspirerend presentatie van de YP organisatie van de ESOT en een lezing over hoe social media gebruikt kan worden in je carrière. De middagsessie had een interactief karakter. Tijdens de workshop groepsdynamiek gingen we actief aan de slag met een acteur om situaties uit ons dagelijks (werk)leven na te bootsen. We leerden daarbij hoe je overkomt en hoe je met je houding groepsdynamiek kan beïnvloeden. Buiten het georganiseerde programma om, was er voldoende tijd om andere young professionals te ontmoeten. Al met al een geslaagde dag, met name ook dankzij de enthousiaste deelnemers!

  

 


Terugblik tweede NTV Young professional dag 20 oktober 2017

Vrijdag 20 oktober werd de tweede YP netwerkdag georganiseerd in De Witte Vosch in Utrecht. Onder de deelnemers waren onderzoekers, clinici en transplantatiecoördinatoren uit bijna alle transplantatiecentra van het land. Het eerste deel van de dag stond in het teken van beurzen, subsidies en de geldstromen in onderzoek in Nederland. We werden bijgeschoold over de privaat publieke samenwerking, persoonlijke beurzen en de consortia. Door het interactieve karakter van de voordrachten was er veel ruimte voor spontane vragen en de sprekers zelf waren veelal een voorbeeld van een carrière buiten het ziekenhuis na een (bio)medische PhD. Hierna gingen we actief aan de slag met een workshop personal branding, waarbij we op zoek gingen naar onze innerlijke drive (why) om te doen (how) wat we doen (what). Met af en toe wat humor erbij leidde dit bij velen tot nieuwe inzichten en ook in wat huiswerk: per tweetal werd afgesproken om na een paar weken contact te hebben om te evalueren hoe het geleerde in praktijk wordt gebracht. De dag werd competitief afgesloten met een transplantatie pubquiz!

DSCF7194zaal.JPG DSCF7200zaal.JPG
DSCF7221workshop.JPG DSCF7242groep.JPG

 


Terugblik eerste NTV Young professional dag 18 november 2016

Op 18 november werd de eerste NTV Young Professional dag gehouden in Utrecht. Er waren 25 enthousiaste YP van uiteenlopende transplantatie vakgebieden naar de dag toegekomen. De deelnemers stelden zich aan elkaar voor door middel van een korte pitch, en er werden presentaties over carrière perspectieven gegeven, waarbij o.a. de inbreng van Astellas en Chiesi en van de YP organisatie van de ESOT zeer nuttig ervaren werden. Na-evaluatie wees uit dat de dag zeker voor herhaling vatbaar is.

YPD 2016.jpg

 

 

Actueel

Bericht NTS: 25 jaar Nederlandse Transplantatie Stichting

De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) bestaat dit jaar 25 jaar. In 1997 werd de Nederlandse Transplantatie Stichting opgericht als gevolg van de invoering van de Wet op de orgaandonatie. De stichting zet zich dus reeds 25 jaar in voor patiënten die een orgaan of weefsel nodig hebben.

Wat we hebben bereikt, danken we vooral aan samenwerking. Samen met u hebben we gebouwd aan een sterke keten die veel betekent. Een keten waarin de NTS de verbindende schakel vormt. Noteer één hoogtepunt nu al in uw agenda: donderdag 30 juni 2022. Deze middag bent u welkom om met ons te proosten op de goede samenwerking. Nadere informatie over aanmelding en het programma volgt.
 
We kijken uit naar een mooi jubileumjaar waarin we gezamenlijk terugblikken, maar ook vooruitkijken en voortbouwen op wat we hebben neergezet!

Hartelijke groet,
Bernadette Haase, directeur NTS

Afbeelding NTS 25 jaar - juist.JPG


‘Dat bepaal je zelf’, een boek van Menno Loos over het proces dat vanuit een burgerinitiatief geleid heeft tot de nieuwe Donorwet is uitgebracht.

Menno Loos (1974) is de drijvende kracht achter het burgerinitiatief 2 Miljoen Handtekeningen, en heeft als vrijwillig, onbetaald lobbyist jarenlang gestreden voor een nieuwe Donorwet. Op de website www.datbepaaljezelf.nl is meer informatie over het intrigerende boek te vinden en staat een link om het boek te bestellen. Zeker voor NTV leden zeer de moeite waard.

 


 

Situatie rondom het Coronavirus

Informatie voor transplantatiepatiënten en wachtlijstpatiënten
De mogelijke gevolgen van het coronavirus bij transplantatiepatiënten zijn nog niet duidelijk. Patiënten met afweer onderdrukkende medicatie na een orgaantransplantatie zijn mogelijk extra vatbaar voor de gevolgen van een coronavirusinfectie. Het coronavirus heeft ook invloed op transplantatie procedures. De situatie wijzigt iedere dag. We raden u daarom aan om op onderstaande website van de Nederlandse Transplantatie Stichting te kijken om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van transplantatie.

Voor transplantatiepatiënten: klik hier
Voor wachtlijstpatiënten: klik hier
 


Voor nierpatiënten, dialysepatiënten en niertransplantatiepatiënten is informatie over het coronavirus te vinden op de site van Nieren.nl: klik hier

Hier kunt u de webinar Coronavirus en niertransplantatie bekijken. 
 

 


Informatie voor transplantatieprofessionals
Voor transplantatieprofessionals is informatie over het coronavirus te vinden op: https://www.transplantatiestichting.nl/page/covid-19
Vervoer van organen in binnen- en buitenland: https://www.transplantatiestichting.nl/page/covid-19-vervoer-organen-binnen-en-buitenland
Het RIVM heeft een richtlijn opgesteld hoe te handelen bij een patiënt met (verdenking op) COVID-19: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19

 


 

LUMC e-book 'Nierdonatie bij leven'
Datum plaatsing: 3 maart 2020

Als transplantatieteam van het LUMC Transplantatie Centrum beseffen wij dat het besluit om een nier af te staan niet eenvoudig wordt genomen en dat er veel vragen zijn. Het is ons doel om mensen die overwegen hun nier af te staan zo goed mogelijk te informeren.
Om de informatie laagdrempelig beschikbaar te maken hebben we het e-book ‘Nierdonatie bij leven’ gemaakt. Het e-book bevat ervaringsverhalen van en voor (toekomstige) donoren en hun omgeving. Het is vrijblijvend hier te downloaden en te delen.


DKTSG Young Investigator Reisbeurs
Datum plaatsing: 10 september 2019

De vorig jaar opgerichte Dutch Kidney Transplant Study Group stelt jaarlijks een studentenbeurs beschikbaar van €500,- voor het bezoeken van een internationaal congres op het gebied van (nier)transplantatie. Aanvragen voor deze beurs kunnen worden ingediend bij het secretariaat van de DKSTG t.a.v. de penningmeester. (info@niertransplantatieonderzoek.nl)